Cakera DVD-Video memerlukan pemacu DVD yang disertakan dekoder MPEG-2 (contohnya, pemain DVD atau pemacu DVD pada komputer disertakan perisian DVD). Filem DVD komersial dikodkan menggunakan gabungan video dimampat MPEG-2 dan audio pelbagai format (lazimnya format pelbagai saluran seperti diterangkan di bawah). Lazimnya kadar data bagi filem DVD terdiri daripada 3–10 Mbit/s, dan kadar bit biasanya bersifat adaptif, iaitu boleh berubah mengikut keadaan. Resolusi video dalam cakera NTSC ialah 720 × 480 dan dalam cakera PAL pula 720 × 576. Sejumlah besar runut audio dan/atau banyak bahan tambahan dalam cakera biasanya menyebabkan kadar bit (dan kualiti imej) yang lebih rendah bagi tujuan utamanya.

Data audio dalam gambar filem DVD mungkin terdiri daripada format PCM, Sistem Teater Digital (DTS), MP2, atau Dolby Digital (AC-3). Di negara yang memakai sistem warna NTSC apa-apa jenis video dalam DVD lazimnya mengandungi runut bunyi dalam (sekurang-kurangnya) bentuk format PCM atau Dolby AC-3, dan mana-mana pemain DVD berformat NTSC mesti menyokong kedua-dua format ini; yang lain boleh dipertimbangkan. Ini memastikan mana-mana cakera yang serasi dengan format ini boleh dimainkan pada mana-mana pemain yang serasi dengan format tersebut. Kebanyakan besar keluaran DVD format NTSC di pasaran pada masa kini memakai audio AC-3.

Mula-mulanya, di negara yang memakai piawaian PAL (e.g. hampir seluruh Eropah) bunyi DVD sewajarnya dipiawaikan kepada PCM dan MP2, namun nampaknya setelah tidak disetujui oleh Philips, dan menghadapi tekanan daripada orang awam, pada 5 Disember, 1997, Forum DVD menerima penambahan format Dolby AC-3 sebagai format elektif bagi cakera dan format wajib bagi pemain DVD. Kebanyakan besar keluaran DVD format PAL di pasaran kini menggunakan audio AC-3.

DVD boleh menampung lebih daripada satu saluran audio untuk digabungkan dengan kandungan video. Lazimnya, terdapat beberapa runut bunyi bagi lebih daripada satu bahasa (contohnya, bahasa asal suatu filem dalam cakera serta runut bunyi alih suara dalam bahasa yang ditutur di negara yang menjual DVD tersebut).

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: